V předchozím příspěvku, věnovaném mlezivu, jsme se zabývali jeho získáváním, skladováním a přípravou pro podání teleti. Další možností, jak o mlezivo pečovat je pasterizace.
Pasterizace
Proč mlezivo pasterizovat?
K pasterizaci mleziva jsou dva hlavní důvody:
- Zlepšení vstřebávání klíčových protilátek kolostra
- Minimalizace přenosu chorob
Bakteriální kontaminace kolostra snižuje schopnost telete absorbovat protilátky a zvyšuje riziko onemocnění. Kvůli nevyvinutému imunitního systému je tele při vystavení patogenům také náchylnější na onemocnění. Bakterie se mohou do kolostra dostat během dojení a některé nemoci se také mohou přenášet do mléka přímo z krávy (např. Johnova choroba způsobená patogenem Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis).
Studie ukazují, že pro pasterizaci kolostra je vhodná teplota 60 °C. Při teplotách nad 62 °C dochází k poškození protilátek, a také k zvýšené viskozitě kolostra.
Doba pasterizace by měla být minimálně 30 minut. Po 30 minutách při 60 °C dojde k usmrcení velkého množství bakterií a pro mnoho bakteriálních podskupin např. E. coli není dosaženo žádného významného rozdílu při prodloužení z 30 minut na 60. Nicméně v eradikačních programech je doporučováno ošetřovat plných 60 minut. I když výzkum ukazuje, že 60 minut ničí veškerou mycoplasmu a paratuberkulózu, tak v této oblasti nejsou žádné 100% záruky jejich eliminace.
Pasterizace mleziva snižuje bakteriální kontaminaci a může zlepšit účinnost absorpce imunoglobulinů až o 25 %, v závislosti na úrovni kontaminace před pasterizací.
Teploty vyšší než 60 ° C mohou poškodit cenné protilátky a nižší teplota a/nebo čas může vést k neúčinnému ničení bakterií.
Po pasterizaci kolostrum rychle ochlaďte, abyste zabránili pomnožení zbývajících bakterií a zachovali hladinu protilátek. Před zmrazením je vhodné sáčky ochladit v chladničce, protože vložením dvou horkých čtyřlitrových sáčků kolostra do mrazničky dočasně zahřejete mrazničku i její další obsah.
Sáček označte podrobnými údaji – datum dojení, číslo krávy, úroveň kvality, množství kolostra v sáčku a to, zda je pasterované nebo ne.
Klíčové body pro úspěšnou pasterizaci:
- Používejte pouze kvalitní mlezivo
- Otestujte kolostrum pomocí refraktometru se stupnicí Brix (hodnota větší než 22 označuje vysokou kvalitu, odpovídá 50 g imunoglobulinů/l mleziva.
- Otestujte kolostrum pomocí refraktometru se stupnicí Brix (hodnota větší než 22 označuje vysokou kvalitu, odpovídá 50 g imunoglobulinů/l mleziva.
- Čím dřív je kráva po otelení podojena, tím lepší je úroveň protilátek.
- Na sáčky zaznamenejte potřebné údaje (kráva, objem, datum podojení a pasterizace)
- Pokud není možné pasterizaci provést ihned, dejte kolostrum zchladit a proveďte pasterizaci během několika následujících dní. Nezapomeňte na sáček poznamenat, že pasterizace je dokončena.
- Pasterizované kolostrum rychle zchlaďte.
- V chladničce může zůstat až 5 dní.
- Zamrazené lze při vhodné teplotě skladovat až po dobu jednoho roku.
Novinkou na našem trhu je Trusti Pasteur od firmy Antahi.
Trusti Pasteur umožňuje účinnou, nákladově efektivní a spolehlivou pasterizaci kolostra v sáčku Trusti Bag a lze jej použít k pasterizaci dvou 4 l sáčků najednou.
Trusti Pasteur je dokonale účinný nástroj k rychlému rozmrazení dvou 4l sáčků najednou na 40 ° C za méně než 20 minut!
Voda v pasterizéru cirkuluje po celou dobu provozu a tím zajišťuje stálou teplotu a rychlé rozmražení.
Related Posts
Cucáky Milkbar
Jeden z minulých příspěvků byl věnován pomůckám pro odchov telat, cucákům, napájecím lahvím a kbelíkům.V současnosti je kladen velký důraz...
Doplňkové krmné směsi
Krmnou směsí se rozumí směs alespoň dvou krmných surovin, může obsahovat doplňkové látky, a je určena ke krmení zvířat.Kompletní krmná...
Onemocnění telat – Klostridiové infekce
Onemocnění způsobená klostridiovými infekcemi mohou v chovech skotu i malých přežvýkavců představovat poměrně dlouhodobý a úporný problém....